Kontakta oss gärna med frågor eller synpunkter.

Produktions- och offertfrågor:
support@prinero.se
Tel. 08-582 439 00

Adress
Prinero
Västberga Allé 26, 4 tr
126 30 HÄGERSTEN

Öppettider
Mån-tors 08.15-17.00
Fre 08.15-15.45
Lunchstängt mellan 11.30 – 12.30

Skicka ett meddelande

Bra att känna till

CMYK

CMYK är det färgsystem man använder sig av när man trycker. Till skillnad från RGB tar man i CMYK-systemet bort ljuskällor: Cyan, magenta, gul och key (svart). Tar man bort allt ljus så får man vitt dvs ingen färg, och tar man inte bort något ljus alls får man svart.

Vilka filformat är bäst att trycka från?

De vanligasta filformaten när man skapar grafik är JPG, PNG, TIF, EPS och PDF. Vi rekommenderar att man skapar en PDF för sin grafik när den ska tryckas.

Lite om grafik

Pixelgrafik är baserat på små kvadrater. Zoomar man in på en pixelbaserad bild så ser man hur bilden är ihopsatt av fyrkanter. Pixelgrafik är beroende av upplösning. Ändrar man storleken på bilden så ändras även upplösningen. Det vanligaste programmet för att hantera pixelgrafik är Adobe Photoshop.

Vektorgrafik är oberoende av upplösning och uppbyggd av linjer som bildar former. Den kan skalas upp utan att upplösningen påverkas då den inte bygger på pixlar. Det vanligaste programmet som hanterar vektorgrafik är Adobe Illustrator.

ICC-profiler

ICC profiler (standard framtagen av International Color Consortium) gör det möjligt för olika enheter såsom skrivare, bildskärmar och tryckpressar att återge kulörer så korrekt som möjligt. De gör det även möjligt att simulera (efterlikna) olika tryckresultat på skrivare och bildskärmar.

Till exempel överensstämmer oftast inte en kulör som visas på en bildskärm med resultatet du får ut ur skrivaren. För att kompensera detta kan man med hjälp av ICC profiler styra kulörerna så att det du ser på skärmen efterliknas så gott det går i tryck.

Pantone Matching System (PMS)

En PMS-färg används om man vill trycka en särskild kulör, men bara använda en enda tryckfärg. Man använder då PMS-färg, även kallad dekorfärg. Vanligtvis när man trycker så efterliknar man en PMS-färg genom att välja en fyrfärgs-blanding som är så nära som det går komma. De svåraste färgerna att efterlikna är metallicfärger, fluoriserande färger m .fl. då kan det vara aktuellt att trycka med en PMS-färg för att nå mer exakt resultat för aktuell Pantonefärg.

RGB

Skapar kulörer genom att blanda ljus av tre olika ljuskällor: Röd, grön och blå. I datorn anges dessa värden på en skala mellan 0 och 255.

Upplösning

En pixelbaserad bild har alltid en viss upplösning, dvs ett visst antal pixlar per tum. Detta anges med enheten dpi/ppi (dots/pixels per inch). Ju högre upplösning en bild har ursprungligen desto mer detaljrikt kan bilden återges. För tryck så är det optimalt med en upplösning på 300 dpi/ppi.

Viktigt att tänka på är att en bild kan inte få en högre upplösning än sitt ursprung. Ökar man upplösningen från 72 till 300 dpi/ppi kommer bilden tappa sin skärpa.